» Her Derde Deva Bizde Bedava; Dorukcan Bilgi Paylaşım Platformu

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» Sağlık Kategorileri

» Hit Sağlık

» Son Sağlık Yorumları

» Sağlık İstatistikleri

  • Sağlık Sayısı 74

  • Okunma Sayısı 822936

  • Kategori Sayısı 5

  • Yorum Sayısı 91

» Ertesi Gün Hapı Güvenli Mi?

Sağlık Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
Beğen Beğenme
Cinsel Yasam Kategorisinde Gez
               

Ertesi Gün Hapı Güvenli Mi?

Acil durumlar için kullanılması gereken Ertesi Gün Hapı, gebeliği önleme yöntemidir ve korunmasız cinsel ilişkiye girildikten sonra ilk 72 saat içinde kullanılmalıdır.

İlişkiden sonra ne kadar erken alınırsa Ertesi Gün Hapı'nın koruyuculuğu o kadar fazla olur. Ancak cinsel eğitimin olmadığı ülkemizde ertesi gün hapı sanki bir doğum kontrol yöntemiymiş gibi kullanılmaktadır.

Oysaki sürekli kullanımda, yan etkileri oldukça fazladır ve sık kullanıldığında koruyucu etkisi azalır.

Ertesi Gün Hapları, ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında istenmeyen gebeliği %95 oranında önler. Çiftler prezervatif, doğum kontrol hapı ya da spiral gibi çağdaş doğum kontrol yöntemlerini kullanmalıdır.

Gençler ve çiftler eğitilmeden ve kamuoyu yeterince bilgilendirilmeden, bu uygulama yanlış sonuçlara yol açabilir, bilgilendirilme sonrası ise bu uygulama yalnız acil durumlar için doğru olabilir.

Ayrıca, Ertesi Gün Hapları'nın adı yanlış konulmuş, 'Ertesi Gün Hapı' yerine 'Cinsel İlişki Sonrası Hapı' terimini kullanmak daha doğru olur. Çünkü çiftlerin çoğu, gerçekten bu hapın ertesi gün alınması gerektiğini sanıyor.

Oysa ne kadar erken alınırsa, bu hapların etkisi o kadar fazla oluyor.

Kamuoyuna Yanlış Mesajlar Verilmemeli!
Ertesi Gün Hapları kamuoyuna "Korunmayın, nasıl olsa gebeliği engelleyen haplar var!" şeklinde sunulması veya bu tür yanlış mesajların verilmesi sakıncalıdır.

Prezervatif yırtılması, alkollü korunmasız ilişkiler, dışarı boşalma gibi doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmasındaki sıkıntılar veya tecavüz gibi istenmeyen ilişkilere maruz kalındığında ya da bir başka doğum kontrol yöntemi kullanılmakta iken aksilik olduğunda, ek yöntem olarak Ertesi Gün Hapları kullanılmalıdır.

Kusma Olunca Tekrar Almak Gerekiyor!
Ertesi Gün Hapları bir ay içerisinde alınan normal doğum kontrol haplarının içinde bulunan östrojen ve progesteron kadar yüksek hormon yüklemesine neden olabilir. Bu nedenle vücudun hormon dengesini bozar.

Ayrıca, Ertesi Gün Hapı'nı kullanan bazı kadınlarda baş ağrısı, baş dönmesi, göğüste gerilme, mide bulantısı ve nadir olarak görünen kusma gibi yan etkiler görülebilir.

Bu sebeple dikkatli olmak gerekiyor.

Çünkü haplar içildikten sonra iki saat içinde bir kusma gerçekleşmişse, hapların tamamı ya da bir kısmı dışarı atılır yani etkisi azalır. Bu durumda Ertesi Gün Hapı'nın tekrar içilmesi gerekir.

Görüldüğü üzere, normal doğum kontrol yöntemlerinden farklı olarak Ertesi Gün Hapları biraz ağırdır ve ayda en fazla bir kere kullanılmalıdır.

Dr. Cem Keçe
CİSED Onursal Başkanı



Etiket : Ertesi, Hapı, Güvenli,
SAĞLIK BİLGİLERİ
Ekleyen : Nazlican | Kategori : Cinsel Yasam | Tarih : 09.10.2013 18:08:51 | Hit : 8800 | Yorum : 2

» Sağlık Yorumları

SAĞLIK YORUM YAZ

 
  • Suleguzel
    Ertesi Gün Hapı Herkese Uygun Değil!

    Ertesi gün hapına üretici firmalardan uyarı geldi. İlacın üretici firmalardan bir tanesi 80 kilonun üzerindeki kadınlarda ertesi gün hapının işe yaramadığını ve bu uyarının ilacın üzerine de yazılacağını açıkladı.
    Levonorgestrel etken maddeli ilaç şu an ABD'de yaygın kullanılan en etkili ertesi gün haplarından bir tanesi. İstatistiklere göre 2006 ile 2010 arasında 5.8 milyon kadın ABD'de ertesi gün hapı kullandı. İlaç firmalarının henüz 80 kilonun üzerindeki kadınlar için daha etkili bir formül üzerinde çalışıp çalışmayacağı bilinmiyor. Ancak yapılan çalışmalarda bu kilonun üzerindeki kadınlarda ilacın etkisi kanıtlanamadı.
    Bahsi geçen ilaçlardan bir tanesi Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkede, Avustralya, Tayvan, Güney Kore, bazı Afrika ülkeleri ve Ortadoğu'nun bir bölümünde kullanılıyor.
    27.11.2013 12:55:41


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
  • Nazlican
    Her konuda bilgi sahibi olmak lazım garı...)bir gün gerekebilir...
    10.10.2013 08:54:35


    Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)

» Benzer Sağlık

» Copyright

2oo8-2o18 © Copyright Dorukcan.com
SiteMap | © C.C.P.