» Her Derde Deva Bizde Bedava; Dorukcan Bilgi Paylaşım Platformu

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» Haber Kategorileri

» Hit Haberler

» Son Haber Yorumları

» Haber İstatistikleri

  • Haber Sayısı 351

  • Okunma Sayısı 5358921

  • Kategori Sayısı 7

  • Yorum Sayısı 430

» Büyük İskender'in Kayıp Kabilesi

Haber Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (1) Beğenmeyenler (0) Toplam (1)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
      Dorukcan(+1),
Beğen Beğenme
İnsan ve Yaşam Kategorisinde Gez
               

 

Büyük İskender'in Kayıp Kabilesi

 

Pakistan’ın kuzeyinde, Afganistan sınırında yaşayan Kalaşlar ne fiziksel görünüşleri ne de genenekleri ile komşularına benziyor.

 

Çünkü onların geçmişi çok uzaktan, Makedonyadan bu topraklara gelen büyük İskenderin ordusuna dayanıyor.

 

Büyük İskender, en büyük hayali olan Asyanın fethi için ikinci adımı, bundan 2 bin 300 yıl önce atmıştı. Daha önce Persleri yenen, Anadolu, Ortadoğu ve İranın fethini tamamlayan İskenderin yeni hedefi Hindistandı.

 

Bu amaçla MÖ. 330da harekete geçti ve ordusunu İrandan Afganistana geçirdi. Afganistanda yaklaşık 2 sene geçiren İskender buradan son hedefine ulaşmak için güneye, Hindistanın içlerine yöneldi.

 

Bugün, Afganistanda ne İskenderden ne de onun Helenistik İmparatorluğundan geriye fazla bir şey kalmadı. Ama İskenderin torunları ya da bir başka değişle İskender'in kayıp kabilesi halen Afganistan-Pakistan sınırında yaşıyor; KALAŞLAR

 

İskenderin ordusunda yer alan askerlerin soyundan geldiği düşünülen, sarı saçlı mavi gözlü bu insanlar, Asyanın ortasında yaşayan diğer komşu halklardan kolayca ayrılabiliyor. Ancak Kalaşları farklı kılan sadece fiziksel özellikleri değil.

 

Kalaşlar, Hint-Avrupa dil ailesinde yer alan kendi dillerini konuşuyor. Bugün yaklaşıık 5 bin kişi tarafından kullanılan bu dil, UNESCOnun tehlike altındaki diller listesinde yer alıyor.

 

Kalaşların dinleri, kültürel ritüelleri ve mitolojileri de komşularından farklı. Zaman içinde bazıları İslam dinine geçmişse de kendi kimliklerini koruma konusunda kararlı olan Kalaşların yaklaşık yarısı Hinduizm, Zerdüşt ve diğer İran dinleri ile eski mitolojilerin bir karışımı olan kendi dinlerinde ibadet ediyor.

 

Kalaşlar, ergenlik çağına gelen erkek çocukların, yazın köy dışında iyice beslendikten sonra köye getirilip seçtiği kadınla seks yapmalarını sağlayan ayinlerini, bugüne kadar sürdürdüler.

 

Kendi dinleri uyarınca sonbaharda, kış ortasında ve Mayıs ayında olmak üzere üç festivaleri var bulunuyor.

 

Afgan ve Pakistanda hakim olan kültürlerin tersine Kalaşlarda yaşam kadın ve erkekler için net çizgilerle ayrılmamış. Kadınlar da erkekler kadar hak sahibiler.

 

Evlilik bu konulardan biri. Kalaşlarda sevdiği kişiye kaçma oldukça yaygın. Ama kaçanlar arasında kızlar kadar erkekler de var.

 

Genelde erken yaşta evlenen kadınlar, isterlerse eşlerini değiştirebiliyor. Bunun için yapmaları gereken, kendisine talip olan erkeğe bir mektup yazmak ve evliliklerinin gerçekleşmesi için kocasına başlık parası ödemesini istemek.

 

Günlük yaşamda kullandıkları kıyafetleri de dikkat çekici. Kalaş erkekleri, sıradan Pakistanlı erkekelere benzer kıyafetler giyerken, Kalaş kadınları yüzlerine dövme yapıyor ve renklı işlemelerle süslü, siyah kaftanlar giyiyor. Bu nedenle Müslümanlar onlara kara kafir diyor.

Kafirlik Kalaşlılar için en bilinen yaftalardan biri. Yaşadıkları bölgenin bugünkü adı Nuristan ancak bölge yüzyıllardır Müslümanlar tarafından Kafiristan olarak adlandırılıyor.

 

Kalaşların yurdu olan Kalaş Vadisi son dönemde Talibanın artan gücü nedeniyle tehdit altında.

 

Son olarak Kalaşlara önemli ölçüde yardımda bulunan Yunanlı Profesör Athanasion Larounis, Taliban tarafından kaçırıldı.

 

Kalaşlar, bu eylemi Talibanın kendi kültürlerine karşı açtığı savaşın en belirgin göstergesi olarak görüyor.

Dorukcan.com Resimler Dorukcan.com Resimler Dorukcan.com Resimler

Etiket : Büyük, İskenderin, Kayıp, Kabilesi,
HABER BİLGİLERİ
Ekleyen : Nazlican | Kategori : İnsan ve Yaşam | Tarih : 12.12.2012 12:07:40 | Hit : 10773 | Yorum : 0

» Haber Yorumları

HABER YORUM YAZ

 

» Copyright

2oo8-2o18 © Copyright Dorukcan.com
SiteMap | © C.C.P.