İsyancılardan yaylım ateşi Libyalı muhaliflerin ABDtemsilcisi Aujali, ekonomik kaygılar yüzünden Kaddafi yanlısı açıklamalarıylaLibya halkının tepkisini çeken Türk yönetimine sert eleştiriler getirerek,"Türkiye barışın bir parçası olmak istiyorsa muhalifleri desteklediğinigöstermesi gerekir" dedi.
Libya’da 15 Şubat’ta başlayan halk ayaklanmasıyla Washingtonbüyükelçiliği görevinden istifa ederek saf değiştiren ve muhalifler tarafındankurulan Ulusal Geçici Konseyi’nin (INTC) Washington temsilcisi olan Ali Aujali,Türkiye’nin ülkesi hakkındaki tutumunu sert bir şekilde eleştirdi. Washingtonmerkezli düşünce kuruluşu Amerikan Enterprise Enstitüsü’nde konuşan Aujali,"Tayyip Erdoğan’a başbakan seçildiğinden beri saygım var. Kendisini ilerigörüşlü, cesur ve disiplinli bir kişi bildim. Fakat maalesef Erdoğan’ınTürkiye’nin pozisyonunu anlatan ve Kaddafi rejimini destekleyen demeçleri Libyahalkını hoşnut etmedi. Bingazi’de Libya tarihinde ilk kez Türkiye aleyhinegösteriler yapıldı. NATO üyesi önemli bir ülke olan Türkiye’nin Libya’da dahabüyük rol oynayabileceğine katılıyorum. Türk yetkililer şimdi belkipozisyonlarını değiştirmeye çalışmaktalar. Fakat Libyalılar Erdoğan’ın Kaddafigeçiş hükümetini yönetmesi için yerine oğlu Seyfülislam’ı aday gösteren teklifinide unutmayacaklar" dedi.
Hesaplar dondurulmalı
Türkiye hükümetinin Libya’da çözümün bir parçası olmakistiyorsa Mısır’daki gibi davranması gerektiğine işaret eden Aujali,"Muhalifler, Kaddafi ailesinden kimse ile masaya oturmayacak. Umut ediyorum Türkiyedurumun farkına varır ve Libyalı muhalifleri destekler" dedi.
Türkiye’nin Libya’daki yatırımlarına da dikkat çeken Libyalıtemsilci, "Ortada oldukça yüklü bir meblağ var ama Türkiye Libya rejimininvarlıklarını dondurma konusunda herhangi bir adım atmıyor. Bu paralar nerede,ne oldu paralara? Türkiye BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymalı" diye konuştu.
Zarar-kar hesabı yapmasın
Aujali Türkiye’nin Libya konusunda gelecekteki rolü hakkındaise şu ifadeleri kullandı: ‘’Türkiye’nin rol oynayabilmesi için hala zamanolduğuna inanıyoruz. Türkiye bir konuda aracılık yapabilir, o da Kaddafi’ninülkeden çıkışı için olabilir.
Türkiye’nin Libya’da yatırımlarının olduğunu biliyoruz. Amaşimdi kazancı veya kaybı hesaplamanın zamanı değil. Libya’da katliam var.Türkiye’nin Libya halkını desteklediğini ispatlaması gerekiyor ve Kaddafi’ninaradan çıkarılması için rol oynayabilir. Bunu şöyle söyleyebilirim; Türkiyeaksini ispat edene kadar suçludur.’’
İlhan TANIR / VATAN
Etiket : Libyalı, muhaliflerin, temsilcisi, Aujali, Türkiyeye, adeta, ateş, püskürdü,