» Her Derde Deva Bizde Bedava; Dorukcan Bilgi Paylaşım Platformu

    • Facebook Hesabınız İle Sitemize Hızlı Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz
    • Veya Bilgilerinizi Kendiniz Girerek Üye Olup Giriş Yapabilirsiniz

» Dosya Kategorileri

» Hit Dosyalar

» Son Dosya Yorumları

» Dosya İstatistikleri

  • Dosya Sayısı 40

  • Okunma Sayısı 956112

  • Kategori Sayısı 27

  • Yorum Sayısı 2

» Y Harfi Atasözleri ve Anlamları-1

Dosya Resmi
Bookmark and Share
  • Beğenenler (0) Beğenmeyenler (0) Toplam (0)
      Beğenenler & Beğenmeyenler
Beğen Beğenme
Atasözleri Y Kategorisinde Gez
               

A’dan Z’ye Atasözleri ve Açıklamaları.1

Y.

Atasözü: Yabancı koyun kenarda yatar.
Açıklaması: Toplumdaki kişiler kısa zamanda büyük yakınlık göstermedikleri için yeni gelenler yabancılık çekerler.

 

Atasözü: Yağ yiyen köpek tüyünden belli olur.
Açıklaması: Hiçbir sebep yokken yaşama düzeyi birden değişen, yükselen kişinin çaldığı ve rüşvet aldığı bellidir.

 

Atasözü: Yağına kıymayan, çöreğini yavan (yoz, kuru) yer.
Açıklaması: Bir işten iyi sonuç alınmak isteniyorsa, o iş için lâzım olan şeyler eksiksiz kullanılmalı, gerekli fedakârlık gösterilmelidir. Yoksa kişi istediği verimi alamayacak, olumsuz ve kusurlu sonuca evet demek zorunda kalacaktır.

 

Atasözü: Yağmur yağsa kış değil mi? Kişi hâlini bilse hoş değil mi?
Açıklaması: Her mevsim özelliğini açıkça ortaya kor. Yaz sıcağından, kış yağmur ve soğuğundan bellidir. Bunun gibi kişilerin de kendilerine has özellikleri ve nitelikleri vardır ki, toplumda bu yanları ile tanınırlar. O hâlde kişi bu özelliğini saklayıp başkalarını yanıltmamalıdır. Ne demişler: "Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol." Kişiye ancak bu yakışır.

 

Atasözü: Yakın (hayırlı) dost (komşu), hayırsız akrabadan (hısımdan) yeğdir (iyidir).
Açıklaması: Sıkıntıya düşen kişi, öncelikle akrabalarından ilgi bekler, yardım ve iyilik umar. Ancak bu beklentileri boşa çıkmış, akrabaları yüzüne bakmamışlardır. Öte yandan dost ve komşuları onu yalnız bırakmamış, ilgi ve yardımlarını esirgememişlerdir. İşte bunun için hayırlı dost, hayırsız akrabadan daha iyidir.

 

Atasözü: Yalancı kim? İşittiğini söyleyen.
Açıklaması: İnsanlar her duyduklarını, doğrulamadan başkalarına söylememelidirler.

 

Atasözü: Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.
 Açıklaması: Yalan söylemeyi huy edinmiş kimselere kolay kolay kimse inanmaz. Kişilerin yalancı hakkındaki bu kanıları öyle pekişir ki, yalancının sözleri gerçeği yansıtsa bile onun bu sözlerine kimse inanmaz.

 

Atasözü: Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.
Açıklaması: Hayatını yalancılık üzerine oturtmuş olan insanlar, kendi yalanlarına destek olacak tedbirleri alırlar; bunun için de gerekli titizliği gösterip masrafa girerler.

 

Atasözü: Yalnız öküz, çifte (boyunduruğa) koşulmaz.
Açıklaması: Her işin uygun bir yapılma biçimi vardır. Dolayısıyla iki kişinin ancak yapacağı bir işi, tek kişi ile yapmaya kalkışmak doğru bir hareket değildir.

 

Atasözü: Yalnız taş duvar olmaz.
Açıklaması: İnsanlar bir arada yaşamak zorundadırlar. Bu zorunluluk bir dayanışmayı, yardımlaşmayı gerekli kılar. Nasıl ki tek taşla duvar yapılamazsa, insanlar da tek başlarına tüm işlerinin üstesinden gelemezler. Dolayısıyla diğer insanlarla ilişki kurmak, işbölümü yapmak, iş birliğine geçmek durumundadır

 

Atasözü: Yalnızlık Allah a mahsustur.
Açıklaması: Tek başına olmak, Tanrı'ya ait bir durumdur.

 

Atasözü: Yanık yerin otu tez biter.
Açıklaması: İnsanlara büyük ıstırap veren olaylar, bir zaman sonra unutulur.

 

Atasözü: Yanlış hesap Bağdat`tan döner.
Açıklaması: Ortaya çıkan bir yanlışlık çok geç de olsa, ne olursa olsun düzeltilmelidir.

 

Atasözü: Yapı taşı, yapıdan kalmaz.
Açıklaması: Değerli, elinden iş gelen kimse boşta kalmaz. Mutlaka kendisine bir iş bulunur.

 

Atasözü: Yarası olan gocunur.
Açıklaması: Bir işte sorumlu aranırken kusurlu olan kimse, açığı ortaya çıkacak diye telâşa düşer.

 

Atasözü: Yarım elma, gönül (hatır) alma.
Açıklaması: Sunulan armağan küçük de olsa, gönül almaya yeter. Çünkü önemli olan dostlarımızı unutmadığımızı, hatırladığımızı ortaya koymaktır.

 

Atasözü: Yarım hekim candan ,yarım hoca dinden eder
Açıklaması: Her işin bir ehli, ustası ya da uzmanı vardır. Bir iş, ehline değil de, yarım yamalak bir bilgiye sahip olan kişiye teslim edilirse, o işten iyi sonuç alınamaz. Hatta işin tamamen bozulduğu, kötü bir sonuç verdiği bile olur. Tecrübesi olmayan, acemi, kusurlu, eksik bir doktorun uyguladığı tedavi insanı ölüme götürebilir. Bunun gibi dinin ilkelerini iyi bilmeyen hoca da, insanları yanlış bilgilerle donatıp, onları, dine ters düşen yollara itebilir.

 

Atasözü:Yaş kesen, baş keser.
Açıklaması: Ormanı meydana getiren ağaçlar bir memleketin can damarıdır. Yeşil tabiat, berrak su, temiz hava, yağmur, cıvıl cıvıl kuşlar, ağaçla birlikte vardır. Ağaçsız kalan yer kısa zamanda çöle döner, hayat orada son bulur. Öte yandan, ağaç memleket ekonomisine de sayısız katkılarda bulunur. Hem ekolojik denge, hem de iktisadi hayat açısından ağacı koruma görevi bir zorunluluktur. Bu bakımdan bir ağacı boş yere kesen, insan hayatına kıymış gibi suç işlemiş olur.

 

Atasözü: Yatan aslandan, gezen tilki yeğdir.
Açıklaması: Çok güçlü olup da çalışmayan, soylu olup da bir şeyler üretmeyen, tembel tembel oturup onun bunun sırtından geçinen kimselerden; güçsüz olup da çalışan, boş oturmayan ve geçimini sağlamak için uğraşan kimseler daha iyidir.

 

Atasözü: Yatan kurttan, yeler tilki yeğdir.
Açıklaması: Bkz."Yatan aslandan, gezen tilki yeğdir."

 

Atasözü: Yatanın, yürüyene borcu var.
Açıklaması: İhtiyaçlarını gidermek, yaşamak isteyen kişi paraya ihtiyaç duyar. Para da ancak çalışmakla elde edilir. Tembel tembel oturan, çalışmayan, zamanını boşa geçiren kimse para kazanamaz. Para olmayınca da ihtiyaçlarını sağa sola borçlanarak karşılama yoluna gider. Doğal olarak borçlandığı kimseler de çalışan, boş durmayan, zamanını değerlendiren kimselerdir.

 

Atasözü: Yavaş (yumuşak huylu) atın çiftesi pek (yavuz) olur.
Açıklaması: Mizaç itibariyle ılımlı, uysal, kaba ve hırçın olmayan, kolay yola gelen insanlar genellikle çok sabırlı olurlar. Bunlar öyle olur olmaz şeye hemen öfkelenmezler, kızmazlar. Ancak kimi zaman öyle öfkelenip patlarlar ki yanlarında durulmaz. Kendilerinden hiç beklenilmeyen bu tepkinin tek sebebi, sabırlarının artık taşmış olmasıdır. Bu bakımdan bu gibi kimselerin yumuşak huylarına aldanıp da gereksiz yere üzerlerine gidilmemelidir.

 

Atasözü: Yavuz hırsız, ev sahibini bastırır.
Açıklaması: Edepsiz, arsız, ahlâksız, şarlatan, öyle kimseler vardır ki bunlar suç işlemekle kalmazlar, işledikleri suçu reddettikleri gibi, bir de bu suçu, zarar verdikleri kimseye yüklemeye ve onu susturmaya çalışırlar

 

Atasözü: Yavuz (yürük) at yemini artırır.
Açıklaması: Görevini başarı ile yürüten kişi, bunun mükâfatım görür. Ödüllenince de görevini daha büyük bir çaba ile yapar.

 

Atasözü:Yaza çıkardık danayı, beğenmez oldu anayı.
Açıklaması: Anne-baba pek çok emek sarf edip zahmete katlanarak çocuklarını yetiştirip büyütürler. Ne var ki, büyüyen bu çocuklar kendilerini bu yaşa getiren anne-babalarını çoğu kez beğenmezler.

 

Atasözü:Yazın başı pişenin,kışın aşı pişer
Açıklaması: 1. Yazın o sıcağında durmayan, güneşe aldırmadan çalışıp kazanan, yiyeceğini hazırlayan kişi kışın rahat eder; hiç sıkıntı çekmez. 2. Gençlikte çalışıp kazanan, har vurup harman savurmayan, varlık edinen kişi ihtiyarladığında rahat eder; sıkıntı çekmeden hayat sürer.



DOSYAYI İNDİR

Etiket : Harfi, Atasözleri, Anlamları 1,
DOSYA BİLGİLERİ
Ekleyen : Dorukcan | Kategori : Atasözleri Y | Tarih : 24.10.2010 00:28:22 | Hit : 30584 | Yorum : 0

» Dosya Yorumları

DOSYA YORUM YAZ

 

» Copyright

2oo8-2o18 © Copyright Dorukcan.com
SiteMap | © C.C.P.